Mød tilflytterne

Flere og flere vælger at flytte til Bornholm. Men hvordan er det at være tilflytter? Hvorfor vælge Bornholm til deres næste hjem? Hvordan er ø-livet om vinteren?

Vi har spurgt nogle af dem. Læs deres tilflytterhistorier her.

Et rigtigt godt sted for vores børn at vokse op

Kristina Clemmensen
Pædagog, Trinbrættet

Nikolaj Lindholm
Produktionsdirektør, JENSEN Danmark A/S

Hvilke overvejelser havde I om at flytte til Bornholm?

Vi flyttede fra en forstad i Århus til Bornholm for et år siden. Vi har længe holdt øje med spændende stillinger på Bornholm, da Nikolaj har haft gode år i gymnasietiden her. Da JENSEN søgte en produktionsdirektør, tog Nikolaj chancen, søgte, og fik stillingen.

At det blev Bornholm var ikke noget negativt i Nikolajs øjne. Han har altid synes, at det er et godt liv man lever på Bornholm.

Kristina skulle lige have mod på at springe ud i det. Så vi lavede en gentlemanaftale om, at hvis vi ikke falder til herover, så kan vi altid flytte tilbage igen. Det giver en vis ro. Så vi valgte at blive tilflyttere.

Gule huse ved Hasle Havnefront - hvor vil du helst bo på Bornholm?
Var der noget specifikt, der gjorde øen attraktiv? Først og fremmest var det Nikolajs nye spændende stilling der trak. Men ud over det, er det bare et rigtigt godt sted for vores børn at vokse op. Der er en masse tid for os som familie. Kristina har fået mulighed for at arbejde lidt færre timer. Vi har fået et større overskud, da tiden ikke er så besat, som den var i Århus. Vi laver mere med børnene, hvor vi tager på udflugter. På oplevelse. Vi kan blive ved med at udforske øen og dens muligheder.

Hvordan oplever I arbejdslivet på en ø som Bornholm?

JENSEN er en fantastisk fabrik. Den har en unik ånd, som du ikke finder mange andre steder. Vi er fælles om udviklingen, og ikke styret af regneark. Vi værdsætter stadig den gode håndværker, ham der får den nye ide.

Der er en stor åbenhed og nysgerrighed omkring os som tilflytterfamilie. Bornholmerne forbinder tilflyttere med en positiv udvikling. Det er vi en brik i. Det gør os ret stolte.

Vi arbejder begge to på store arbejdspladser. Når vi er ny en i by, er det dejligt, at vi kan hilse på kollegaer, når vi handler i REMA.

Det er så banalt, men det er de små brikker, der gør, at vi kommer til at føle os hjemme. At vi betyder noget for nogen. Hvordan fungerer familielivet her? Med logistik med børn m.v. Det kan næsten ikke være lettere. Kristina arbejder det samme sted som børnene går i institution. Det er en logistik, de fleste forældre vil drømme om. Nikolaj brugte i Århus halvanden time på transport hver dag. Nu har han 2 km på cykel. Det gør, at vi får halvanden time ekstra om dagen foræret.
mange muligheder for børn og unge på Bornholm
Hvordan har det været for børnene at flytte til Bornholm? Vores børn er faldet godt til. Lily på 4 år er hurtig til at få venskaber. Severin på 2 år tuller bare med. Det handler om vores indstilling. Hvis vi synes det er spændende og rart at møde nye mennesker, så smitter det af på børnene. Så har de det også godt. Har I haft kontakt til tilflytterkonsulent Rune Holm, og har det haft indvirkning på forløbet? Rune Holm hjalp os med at finde en bolig. Nikolaj havde styr på jobbet før vi flyttede, og Kristina fik hjælp af Rune til at finde et job. Vi anså ham som vores netværk på Bornholm. Han har været en stor hjælp. Det er hans navn, der giver genlyd, når vi snakker med andre tilflyttere. Han svarer ”døgnet rundt”, og brænder for det han gør.
Hvad kan man lave på en ø som Bornholm om vinteren? Først og fremmest skal man få skabt sig et netværk. Vi har begge to taget udgangspunkt i vores interesser. Nikolaj roder lidt med gamle motorcykler, og har meldt sig ind i en klub. Kristina elsker at sy, og har fundet sig en syklub. Nu har vi købt et hus, så vi skal nok få tiden til at gå til vinter.

Kan I sætte 3-5 ord på, hvad der gør Bornholm unik?

Overskueligt. Der foregår meget inden for en kort radius.

Tryghed. Der er ikke hegn rundt om JENSEN. Man går ikke og stjæler fra hinanden. Vi låser ikke døren i bilen. Man får et ubekymrede liv.

Storslået. Bornholm er bare rigtig smuk. Alle forbinder Bornholm med noget positivt. Der er så mange positive historier. Gamle som nye. Det tager man med sig, og bliver ramt af en stolthed over at være en del af det

Rum til at sætte skub i drømmene

Paulie Melnyk Brygger, selvstændig ejer af virksomheden NXØ Brewery –Vandkefirperler.

Ida Malelo Energiterapeut, selvstændig ejer af Malelo Energiterapi Bornholm.

Hvor boede I før Bornholm, og hvilke overvejelser havde I om at blive tilflyttere på Bornholm?

Vi flyttede til Bornholm og Nexø den 20 maj 2016. Før boede vi i en treværelseslejlighed på Frederiksberg med vores tre skønne børn. At vi overvejede et flyt til Bornholm, skyldes for det første Paulies familierelationer til øen. Hans far er født og opvokset i Nexø. For det andet så vi et potentiale i at være tættere på naturen og havet. Vi savnede en mere nærværende tilværelse, hvor vi kunne fordybe os.

Gule huse ved Hasle Havnefront - hvor vil du helst bo på Bornholm?
Var der noget specifikt, der gjorde øen mere attraktiv? Udover familierelationen til Nexø og øen, var det hele tanken om at geare lidt ned og fokusere på det, der var vigtigt for os som familie. Det nærværende, tiden til hinanden, være tættere på naturen og havet, mere fokus og ro til at kunne realisere vores iværksætterdrømme. Bornholm er fantastisk på den måde, at man bliver modtaget med åbne arme. Der er en velvillighed til, at det skal lykkes for en. For det gavner alle i det store billede.

Hvordan og hvornår kom jeres iværksætterdrømme i gang?

For Paulie var iværksætter-drømmen i gang, inden vi flyttede over. Han skulle dog først finde sin ide, og den fik han, da roen havde sænket sig efter flytningen. Så han startede virksomheden Vandkefir Perler.

For Ida har drømmen om at være selvstændig altid ligget i hende. Bornholm har givet hende energien til at tage springet. Ida er nu ejer af Malelo Energiterapi Bornholm.

Hvordan ser I det selvstændige arbejdsliv på en ø som Bornholm?

Fordele og ulemper? Vi ser det som et plus, at man har mulighederne for at kunne gøre det, man vil lave. Der er et øget fokus på en, og man bliver virkelig hjulpet godt i gang.

Mange i det bornholmske erhvervsliv er meget åbne overfor tilflyttere og iværksættere. Der er masser af tilbud og værktøjer at vælge mellem fra de forskellige væksthuse rundt om på øen.

mange muligheder for børn og unge på Bornholm
På mange punkter er man afhængig af, at det er bornholmerne, der støtter en, da øen er en sæsonforretning. Så relationer, synlighed og viljen til at lykkes skal være til stede. Desuden er det et relativt lokalt samfund, så man skal skinne igennem, som den man er, og finde ro i det, man vil. Man kan ikke gemme sig på samme måde som i en storby, i hvert fald ikke, hvis man vil starte en virksomhed. Hvad kan man lave på en ø som Bornholm om vinteren? De samme ting, som giver mening for en, uanset hvor i verden man er: Være sammen med familien, nyde naturen, roen, fordybe sig, pleje sig selv og sit forhold. Man kan optimere og få sin selvstændige virksomhed til at blomstre, skabe relationer og nyde venners gode selskab. Kan I sætte 3-5 ord på, hvad der gør Bornholm unik? Eller hvad Bornholm giver jer af værdi? Energifyldt, foranderlig og utrolig smuk. Bornholm fuldender vores hverdag. Vi elsker at være til stede og elsker at komme hjem, når vi har været ude at snuse til resten af verden.

Tilflyttere: Vi har søgt eventyret på Bornholm

Søren Møller Christensen Partner i Carlberg/Christensen i København

Dorthe Møller Paulsen Projektleder i Bornholms Regionskommune

Hvor boede I før Bornholm, og hvilke overvejelser havde I om at flytte til øen? I de sidste 20 år, hvor vi har boet på Nørrebro i København, har vi opfattet os selv som bymennesker. Da vi fik børn, blev vi derfor boende i København og supplerede lejligheden med et sommerhus på Sjællands Odde.

Gule huse ved Hasle Havnefront - hvor vil du helst bo på Bornholm?
I mange år har vi derfor nydt at kombinere storbyen med ’livet på landet’. Stille og roligt kom en følelse af at være fanget i lejligheden dog snigende, det blev sværere og sværere at tage hjem fra sommerhuset søndag eftermiddag. Og med udsigt til Georgs skole start, besluttede vi os for at tage vores storby+sommerhus-liv op til revision.
Var der noget specifikt, der gjorde øen mere attraktiv? Vi har helt specifikt søgt Bornholm, fordi det i vores øjne er den mest særegne, smukke og spændende del af Danmark. Efter årtier i storbyen har vi søgt eventyret, og det har Bornholm. Vi har også søgt et aktivt lokalmiljø, hvor vi kan tage del i kulturlivet og i det sociale liv. Vi flyttede til Grisby lige syd for Svaneke i november 2017. Vores børn, Asta og Georg, går nu i børnehave og 0. klasse i Svaneke.
Hvordan er livet på øen i forhold til andre steder? En helt særlig forskel i forhold til livet på Nørrebro er, at folk bare kommer forbi. De kommer og banker på for at sige hej, for at give os en velkomstgave, eller for at spørge, om vores børn kan lege. Det skete aldrig på Nørrebro. Hvis nogen ringede på, var det reklamer, en som havde trykket forkert eller nogen, som ville sælge noget. At folk bare kommer forbi her i vores nye hus, er hyggeligt og for os tegn på et lokalmiljø og en umiddelbarhed, som vi også håbede at finde.
mange muligheder for børn og unge på Bornholm
Har det levet op til jeres forventninger? Ja, vi nyder naturen, og folk har været fantastisk åbne og budt os velkomne. Børnehaven og skolen har været fantastiske, og det har naboerne i høj grad også. Vi oplever, at folk her omkring Svaneke er vant til at tage imod nye og til at integrere dem. Hvordan oplever I arbejdslivet på en ø som Bornholm? Der er megen transport i bil. Dorthe kører 4 dage om ugen til Tejn på Nordbornholm, og Søren skal 2 dage om ugen til lufthavnen for at flyve til kontoret i København. Vi håber, at vi kan nøjes med en bil, men alle lokale siger, at det ikke går. Og de får nok ret. Er der nok at lave om vinteren? Det håber og tror vi. Mange af vores venner mener, at vi er skøre, at vi flytter i november. Men vi håber, at vintersæsonen, hvor der ikke er så mange turister, giver os mulighed for at skabe relationer til andre i lokalmiljøet. Sommeren er jo hektisk, og de fleste har travlt med at hjælpe turisterne. Vi tænker, at vinteren er mere lokal og giver os mulighed for at tage del i lokale aktiviteter.
Har I haft kontakt til tilflytterkonsulent Rune Holm før og under flytningen? Ja, han har været en fantastisk vejleder og støtte. Det er jo et stort valg at flytte fra venner, familier, job og vante omgivelser for at give sig i kast med at etablere et nyt hverdagsliv ude i Østersøen. Og Rune har haft afgørende indflydelse på, at det er lykkedes, fordi han har stået til rådighed i forhold til alle typer af spørgsmål.
Det er tydeligt, at Rune godt ved, at en flytning ikke kun handler om at finde et job. Det handler om at bygge et nyt hverdagsliv op, og for os har det været afgørende, at vi havde en tiltro til, at det kunne vi godt. Før vi tog valget, skulle vi have tiltro til, at det nok skulle gå, at Georg kunne komme i skole, Asta i børnehave, at vi kunne få Sørens pendling til at fungere og samtidig etablere nye venskaber. Den tiltro til vores valg hjalp Rune os med.
Kan I sætte 3-5 ord på, hvad der gør Bornholm unik? Klipper, skove, hav, lokalmiljø, søde mennesker, eventyr, iværksætteri og virkelyst.

Jeg har fundet en ro i mig selv

Anna Margrethe Kjærgaard Illustrator

Hvor boede I før Bornholm, og hvilke overvejelser havde I om at flytte til øen? Vi boede i en lille toværelseslejlighed i København med vores to små piger, som selvfølgelig hurtigt blev alt for lille. Min familie stammer fra Bornholm, og jeg er kommet på øen hele min barndom, så på den måde føler jeg en tilknytning til Bornholm. Det tog os et par år at tage tilløb til at flytte væk fra København, men siden beslutningen blev taget, har vi ikke fortrudt et øjeblik! Pga. mit erhverv er det sådan set ligegyldigt, hvor jeg befinder mig henne, bare min familie har det godt, og at vi har plads til at udfolde os. Og det fandt vi her tilbage i 2008.

Gule huse ved Hasle Havnefront - hvor vil du helst bo på Bornholm?

Var der noget specifikt, der gjorde øen mere attraktiv?

I første omgang var det naturligvisde billige huspriser, der trak. Det ville være fuldstændigt umuligt for mig at leve som kunstner og have samme levevilkår i fx København, som jeg har nu. Vi overvejede også andre dele af Danmark, men Bornholm skiller sig bare helt ud i forhold til resten af landet.

Naturen er jo helt unik. Her er masser af sjove mennesker, og der er så meget gang i alle mulige interessante projekter.

Hvordan er livet på øen i forhold til andre steder? Jeg har helt klart fundet en ro i mig selv og i mit arbejde, efter jeg flyttede herover. Jeg er glad for, at mine børn har en kort og tryg vej til skole. De er tæt på venner og fritidsaktiviteter. Her er så mange tilflyttere og sjove bornholmere, at øen ikke bliver en søvnig provins. Man skal selvfølgelig vænne sig til at bo på en ø. Langt væk fra ”alt”, blæsten, vejrets luner og at ”alle kender alle”. Men indtil nu har jeg ikke oplevet at blive ramt af ø-kuller. Det har absolut levet op til vores forventninger.
Hvordan ser du det selvstændige arbejdsliv på en ø som Bornholm? Mine kunder kommer ”ovre fra”, og stort set al kommunikation foregår via mail. Og så er København jo meget tæt på, hvis jeg fx skal til et møde eller lign. Det kan sagtens lade sig gøre at tage over om morgenen til et møde og være hjemme igen kl. 20.
mange muligheder for børn og unge på Bornholm

Hvad kan man lave på en ø som Bornholm om vinteren?

Det er dejligt, når Bornholm ”lukker ned”, når turistsæsonen er ovre. Så er der ligesom god plads igen. Fx tager skoven sig bedst ud, når jeg er alene på tur om foråret og efteråret. Nu bor jeg i Rønne, så vi mærker ikke helt, hvordan det føles fx i Svaneke og Gudhjem, som mere eller mindre overlever pga. turismen. Her i Rønne er der jo stadig liv i gaderne og butikkerne om vinteren. Til gengæld tror jeg, at folk i de små byer rykker sammen, har en masse socialt sammen og hjælper hinanden.

For mit eget vedkommende kredser det meste af mit liv omkring mine børn, kæreste, hus og mit arbejde selvfølgelig. Vi har altid gang i 1000 ting. Hvis vi trænger til det, tager vi væk fra øen et par dage. Der er masser af fritidsaktiviteter året rundt, især for sportsglade mennesker, men også mange muligheder for at fx finde ro i yoga. Så vil jeg selvfølgelig nævne Bornholms Kulturskole for børn, som tilbyder drama-, musik- og billedkunstundervisning. Det betyder rigtig meget for mine børn at gå der. Når man flytter herover, er det som om, at alle de ”udvendige” ting i livet fylder mindre og mindre, og det træder i baggrunden for alle de positive sider af ø-livet. Men det afhænger nok af, hvilken type menneske man er.

Kan I sætte 3-5 ord på, hvad der gør Bornholm unik? 

Ro, ren luft, minus stress, minus lang transport, naturoplevelser hver dag. Og mine børn får en tryg opvækst.

 

Vil du også flytte til Bornholm? Kontakt Tilflytterservice.