Mød tilflytterne
Flere og flere vælger at flytte til Bornholm. Men hvordan er det at være tilflytter? Hvorfor vælge Bornholm til deres næste hjem? Hvordan er ø-livet om vinteren?
Vi har spurgt nogle af dem. Læs deres tilflytterhistorier her.
Lokalt miljø og de lokale fællesskaber trak
Før og under Corona overvejede Cecilie og Malthe deres boligsituation. København var meget dyr og det var svært at finde en bolig, de både kunne lide og have råd til. Derfor trak det stærke lokalmiljø og muligheden for at indgå i lokale fællesskaber, dem til Bornholm.
Mere natur – mindre storbylarm og stress
Nora og Mikkel forelskede sig i Bornholm på en ferie og blev hurtigt sikre på, at Bornholm skulle være deres nye base. Et år senere tog de springet og bor i dag kun fem minutters gang fra øens mest børnevenlige strand. Hvad mere har man brug for?
Læs hele deres historie her.
Covid-19-aflysning førte til Bornholm
Da Linea og Bjørn måtte aflyse et 6 måneders ophold i Frankrig pga. covid-19, skulle der en frokost foran computeren og en video med en bornholmsk pottemager til at inspirere parret til en alternative destination. I dag har de drømmehus og eget galleri på Bornholm.
Læs hele deres historie her.
Det startede med et rungende nej
På en gåtur med sønnen Elias i barnevognen, blev Carina ringet op med beskeden om, at drømmejobbet var ledigt – på Bornholm. Tilflytterkonsulenten var på rekrutteringsopgave, men i første omgang fik han ikke noget ud af sit opkald.
Læs hele deres historie her.

Flyttede til Bornholm for at studere
Lukas Bo Nielsen, studerer til datamatiker
Lukas på 17 år flyttede til Bornholm for at studere til datamatiker. “Her er mere luft og man har en stor frihed”.
Læs hele hans historie her.

Den bornholmske ro kan noget!
Nana Katrine Larsen Trust, Pædagogmedhjælper, Paradisbakkeskolen
Jonas Larsen Trust, Kvalitetschef, Den Bornholmske Spritfabrik
Nana, Jonas og deres to børn var trætte af at bo i Greve. De længdes efter Bornholm og den ro, der er på øen. Kort tid efter de kom til Bornholm, opdagede de, at Nana var gravid. I april 2020 fik de deres 3. barn.
Læs hele deres historie her.

Sjovt nok er det Jonas, der er bornholmeren, men det er Nana, der længe har villet flytte til Bornholm.
En af de afgørende grunde var, at vores store søn, Pelle, ikke trivedes, der hvor vi boede. Han brød sig ikke om skolen, og vi var fortvivlede.
Vi har altid vidst, at vi en dag skulle tilbage til Bornholm.
Vi havde begge gode job, men da vores søn ikke havde det godt, var det en god anledning til at tage springet.
Efter vi er flyttet til Bornholm, har vi fået barn nummer tre. Hele familien stortrives, så det er super dejligt.
Hvordan fandt I arbejde på Bornholm? Og hvad arbejder I med?
Når man skal finde et job, er det godt at kende nogen, som kender nogen. Så vores store netværk på Bornholm gjorde det lidt nemmere.
Og så har vi brugt tilflytterkonsulenten til sparring om mange forskellige ting. Jonas var også til en samtale hos en bornholmsk virksomhed igennem Tilflytterservice.

Her er en speciel ro. Det lyder lidt åndssvagt, men det har altid været sådan, at roen rammer hele familien, hver gang vi kører over broklappen i Rønne. Her er ikke så fortravlet som andre steder.
Det er en ø, så selvfølgelig er der en del sladder. Men alle vil hinanden det bedste, og vi kan altid få hjælp, hvis vi skal bruge det. Vi elsker køreturen fra Nexø, hvor vi bor, og op langs klippekysten til Allinge. Den bliver vi aldrig trætte af. Nana insisterer på, at det er Jonas, der skal køre. Så kan hun nemlig få lov til at nyde naturen ekstra meget. For Nana er den bornholmske natur og vandet en åbenbaring HVER dag.
Hvordan er det at bo på Bornholm ift. at få en social omgangskreds?
Nana havde kun nået at være på sit nye arbejde i 4 måneder, og så meldte lille Bille sig i maven, og Nana skulle gå på barsel. Det var dårlig timing. Så Nana har ikke nået at få de store venskaber på arbejdet endnu. Men vi kan ikke gå nogle steder uden Jonas kender alle. Nana glæder sig til at være sammen med mødregruppen, og til at få nogle veninder herigennem.
Bornholmerne er gode til at tage imod nye mennesker, men man skal også selv være opsøgende.
Hvad er det bedste ved Bornholm?
Det bedste er, at jeg er kommet hjem til Bornholm og tæt på min familie siger Jonas.
Vandet, trygheden, at man kan lade ungerne løbe over til kammeraterne uden at skulle være nervøs. Der hvor vi kom fra, fik børnene ikke lov til at komme ud efter mørkets frembrud, da der indimellem blev skudt og der var bander, som var efter hinanden. Det oplever vi heldigvis ikke på Bornholm.
Ja, vi er meget glade. Vi er gået noget ned i løn, og vi kunne have haft en større karriere i København, men det er det hele værd. Vi kunne overhovedet ikke tænke os at vende retur til Sjælland. Det er fint at besøge Nanas far i Faxe på Sydsjælland, men vi kommer nok aldrig tilbage til Sjælland igen, siger Jonas. Når vi venter på færgen i Ystad, føler vi næsten, at vi er hjemme.
Vi havde ikke det store behov for hjælp, da vi kunne bruge vores netværk, og kender selv øen ud og ind. Dog fik vi et hus i Nexø via Tilflytterservices kontakter.
Vi er jo super heldige at kende så mange mennesker på Bornholm, men det må være guld værd for ”nye” bornholmere, som intet kender til øen.
Lærte hurtigt naboerne at kende – “spis og skrid”
Katrine Marie Jensen, Tandplejer hos Tandlægen.dk i Rønne
Katrine og hendes søn Sebastian flyttede i 2019 til Nexø, hvor de havde fundet drømmehuset. Det viste sig hurtigt, at huset lå på en vej fyldt med liv og glæde.
Læs hele hendes historie her.

Da jeg skulle finde et arbejde på Bornholm ringede jeg selv lidt rundt, men kontaktede også tilflytterkonsulent Rune Holm. Han skaffede mig hurtigt kontakt til Tandlægen.dk i Rønne, som skulle bruge en tandplejer. Kemien var god, og jeg endte med at få jobbet. I løbet af bare få uger var kontrakten på plads, og jeg havde fast arbejde på øen.
Det gik også hurtigt med at finde drømmehuset. Ja faktisk så hurtigt, at jeg aldrig var på Bornholm for at se huset.
Fra da jeg tog beslutningen til jeg fik job og købt hus i Nexø, gik der kun 51 dage. Så var alt på plads, og vi kunne flytte ind i huset i december 2019.
Hvad gjorde øen attraktiv?
Det særlige ved Bornholm er den smukke natur – og den ro som er herovre. Det er ligesom back to basic. Går du en tur ned til vandet, falder du bare helt til ro.
Det har været nemt for mig at få nye bekendtskaber og et nyt netværk – allerede inden jeg flyttede til øen.

Min søn er startet på Paradisbakkeskolen i Nexø, og har fået gode venner i klassen. Han har også fundet mange gode kammerater på vejen, hvor vi bor. Og det betyder jo det hele. Trives ungerne, trives vi alle. Er det ikke rigtigt?
På vejen hvor vi bor, har vi noget, som vi kalder ”spis og skrid”. Her mødes vi på skift, spiser mad sammen, og går så hver til sit. På den måde, lærer man hurtigt sine naboer at kende. Samtidig er det en meget uformel måde at mødes på. Nogle kommer med salat, nogle har brød, og andre drikkevarer og en kommer med kød, bum! Det er bare så fedt. Vi er så lykkelige for vores nye liv.
Og det hele er bare helt fantastisk. Jeg er virkelig bare så glad. Der er så meget nærvær på Bornholm. Da jeg præsenterede mig som nye tandplejer over for en patient i klinikken, sagde hun ”aha det er dig, der har købt hus ved siden af Jonna”. Man bliver lynhurtigt en del af Bornholm.
Det bedste er, at jeg ikke endnu har mødt et rødt stoplys. Jeg bruger kun 28 min på at køre på job. Det var den tid jeg brugte på at køre min dreng i skole mellem Frederiksberg og Vanløse.
Hvad er det særlige ved Bornholm?
Det særlige ved Bornholm er RO, at vi er tæt på vores venner og så selvfølgelig den smukke natur. Det udvikler sig jo hele tiden her.
Der er ny, lækker natur ligegyldigt, hvor du er. Vi har klipper her i Nexø, Balka strand er tæt på. Sprækkedale og Paradisbakkerne. Ja selv når jeg sidder i bilen, oplever jeg noget. Jeg har lært, at man skal passe på hjortene i skovene. Forleden kom der en ordentlig hjort løbende over vejen. Lige efter kom dåen. Og lidt senere sad der en stor ørn og åd en hare ved vejen. Der er så meget at opleve. Vi er så glade og lykkelige over at være flyttet til Bornholm.
Vi boede i et parcelhus i Skovlunde i et meget fint og dejligt område, men vi savnede at være tættere på vores øvrige familie i hverdagen. Men jeg er fynbo og min mand er bornholmer, så hvor skulle vi rykke hen? Vi tjekkede Nyborg ud, og det er en virkelig dejlig by, men på Bornholm er det dels til at få et godt job – dels er det en ø, hvor der sker en masse, og hvor der er plads til at prøve nye drømme af på sigt.
Min mand er programmør hos Mofibo og arbejder faktisk mest sammen med kontoret i Stockholm. Så da han spurgte, om han måtte tage jobbet med til Bornholm, var der ingen problemer i det. Jeg er uddannet socialrådgiver og har arbejdet som rusmiddelkonsulent, men det kunne jeg ikke fortsætte med her. Da vi flyttede her over, kiggede jeg derfor efter, hvor jeg kunne få et job, der gav mening og var spændende.

Vi er glade for at være tæt på havet, uanset hvor vi er. Vi nyder naturen i fulde drag og oftere, end vi plejede. Selvfølgelig er nogle ting anderledes på den sjove måde – og nogle gange er Netto ikke helt fyldt op med friske varer, fordi en godstransport ikke lige er kommet med over med færgen – og engang til jul gik al strømmen, fordi nogen havde sejlet søkablet over. Men hvad så? Det var hyggeligt, og så må vi jo alle tage den derfra. Det er svært at forklare, men der er en livskvalitet i at være i båd sammen her på øen – her er bare lidt mere jordnært.
Hvordan fik I en social omgangskreds på Bornholm?
Alle tænker vel: Er der mon nogen som mig på Bornholm? Men det er der – og det er gået meget lettere med at møde nye venner, end jeg havde frygtet. Jeg meldte mig ind i en tilflyttergruppe på Facebook for kvinder, og jeg har skrevet og mødtes med nogle af dem. Jeg mødte også tilfældigt min nye nabo til træning og blev budt på kaffe. På den måde er her meget kort mellem mennesker. Selvfølgelig skal man selv gøre noget for at møde nogen, være udadvendt og være klar på, at din nye ven måske er anderledes end dig selv, men det har jeg ønsket mig, da det udvider min horisont – og det er dejligt. Og samtidig oplever jeg, at jeg og min familie ikke skal leve op til høje krav om at se ud, være mor eller forbruge på en bestemt måde.
Hvilken tilflytterhjælp fik I?
Jeg har tjekket Facebookgruppen Næste stop Bornholm ud dagligt, fordi jeg manglede et job. Den side var jeg ret glad for.
Jeg har fundet ro i et lille, livligt samfund
Louise Lykke Flowmaster og patientkoordinator for fire hospitaler i Københavnsområdet
Louise Lykke er 35 år og er flyttet til Bornholm på egen hånd. Hun kommer fra det pulserende København, men drømte om at eje sit eget hus – og om at finde mere ro i hverdagen. Også naturen og dét at være en del af et lokalsamfund med en ordentlig omgangstone trak i hende. Hun har beholdt sit job i København og arbejder hjemmefra – og det hele har givet hende den ro, hun savnede.
Læs hele hendes historie her.

Jeg boede på Vesterbro i København, men jeg ønskede mig et andet liv langt væk fra stress og jag. Jeg har været en del på Bornholm som voksen og kan godt lide tempoet og nærværet, som jeg savnede i København. I København er man anonym og en lille del af et kæmpe hamsterhjul, og jeg savnede mere og mere de gamle
Mit job i København ville gerne afprøve, hvordan det fungerede, når jeg arbejdede hjemmefra på Bornholm. Jeg arbejder som flowmaster og er patient-koordinator for fire hospitaler i Københavnsområdet, og her foregår meget telefonisk og elektronisk. Ret hurtigt opdagede både min arbejdsplads og jeg, at det fungerer fint.

Jeg har mødt mange venner i en tilflyttergruppe for kvinder, og det er hverken svært at få tiden til at gå eller at få kontakt til folk her. Tilflytterservice har også hjulpet mig ved at melde mig til håndbold, og hvis jeg ville være træner, var det også en mulighed. Så er man ligesom i gang. Jeg bor i Rønne, og den by er langt fra død om vinteren, selvom den er roligere end København. Her er liv og caféer og hyggeligt. Så Bornholm lever virkelig op til mine forventninger. Jeg er gået meget ned i gear, har fået en anden ro og et andet overskud. Og så sover jeg helt vildt godt om natten – der er ikke den der konstante summen og støj på Bornholm.
Hvilken tilflytterhjælp fik du?
Mit møde med Tilflytterservice gav mulighed for at spørge ind til alverdens ting, inden jeg flyttede. Jeg mødte Rune Holm på en tilflyttercafe i København. Han kunne sætte mig ret godt ind i, hvad mine muligheder var for job og bolig, for han ved, hvad erhvervslivet på Bornholm søger. I København er fordommene bl.a., at hverken job eller lønninger er attraktive på Bornholm, men det er slet ikke mit indtryk, efter at være flyttet herover og have talt med en masse mennesker. Jeg har ikke på nogen måde fortrudt mit ryk fra by til ø. Af Louise Skøtt Gadeberg
Drømmen om et bedre familieliv trak
Susanne Holm Harnfeldt Virksomhedskonsulent, Bornholms Regionskommune
Thomas Holm Harnfeldt Politibetjent og hundefører, Bornholms Politi
Susanne Holm Harnfeldt og hendes familie faldt for alle Bornholms årstider, da svigermor købte sommerhus på øen og familieferierne stadig oftere blev brugt her. Drømmen om et bedre familieliv, roen og Bornholms unikke natur fik familien til at flytte, selvom begge forældre havde gode job samt familie og venner tæt på.
Læs hele deres historie her.

Da vi havde taget beslutningen om at flytte, ringede min mand Thomas til Bornholms Politi, og han kunne blive overflyttet fra Københavns Politi med det samme. Kort tid efter vi flyttede til Bornholm, blev der en stilling som hundefører ledig, som Thomas søgte og fik. En stilling, der ville havde været meget rift om i København. Thomas glæder sig til de nye udfordringer i jobbet og familien glæder sig meget til, at der kommer en hundehvalp i huset. Samtidig var jeg også heldig at få et spændende job i kommunen som virksomheds-konsulent. Vi troede, at der ville gå længe, før jeg ville få job, men det gik rigtig hurtigt.
Naturen giver ro og i baghaven har vi hele øen som legeplads – ikke kun i ferierne, men hver dag. Naturen her på Bornholm rammer én, og inden for en halv time kan vi nå ufattelig mange smukke og særegne steder, vi aldrig har været før. I Herlev skulle vi køre langt for at nå ud i vild natur, og det havde vi sjældent tid til. Tilmed kunne vi få et billigt hus til halv pris i forhold til boligpriserne i Herlev. Så nu har vi råd til at lave endnu flere ting med familien, og gøre flere af de ting, vi synes er sjove.

Bornholm har et virkelig aktivt foreningsliv. Jeg spiller badminton, ungerne dyrker gymnastik og min mand kører mountainbike, løber og vinterbader. Det har været overraskende let at få et netværk herovre. Vores naboer har budt os velkommen, og dem med børn har også inviteret vores børn på legeaftaler. Alle er åbne, snakkesalige og hjælpsomme, men det bedste er, at det hele er meget jordnært og foregår i et roligt, behageligt tempo.
Lever Rønne op til jeres forventninger?
Vi overvejede meget, hvor vi skulle bo og startede ud i svigermors sommerhus, indtil vi fandt et skønt hus i Rønne. Nu bor vi i et hyggeligt svenskerhus og har højst fem minutter til institutioner, arbejde, indkøb, svømmehal, skov, strand, centrum osv. Samtidig har vi hele øen som legeplads og tager ofte ud på ture og går på eventyr på øen, og dér er Bornholm en uendelig skattekiste. I går fandt min mand og vores yngste bisonerne i Almindingen – og forleden legede vi på klipper ved stranden. Den slags nåede vi ikke til hverdag i Herlev.
Vi er så glade og trives. Også om vinteren. Her er mange rare mennesker, og vi har ikke fået økuller. Selvfølgelig savner vi venner og familie, men de spontane aftaler er nu byttet ud med weekendbesøg og mere nærvær. Når vi så er i København, nyder vi byens muligheder på en helt anden måde, end da vi boede lige ved siden af den.
Vi tog kontakt til Tilflytterservice og fik god hjælp i starten, hvor jeg stadig var usikker på, om det var det rigtige for os som familie at flytte. Rune og Helle hjalp mig med at få svar på alle de ting, jeg var i tvivl om – måske en masse små, og på en måde ligegyldige ting for nogen, men når man skal træffe så stor en beslutning, så har man
Hurtig hjælp fra Tilflytterservice
Mette Mari Kofod Frederichsen, i ressourceforløb
Niels Sti Kofod Frederichsen, slagterlærling i Kvickly Rønne
Mette og Niels boede i en lille lejlighed på Nørrebro – lige der, hvor banderne skød allermest. Roen, naturen og muligheden for at få en større bolig på Bornholm, var noget der fristede dem begge. Mette kontaktede Tilflytterservice, der hurtigt skaffede Niels en læreplads som slagter, og deres bornholmske eventyr kunne begynde.
Læs hele deres historie her.

Efter brylluppet startede Niels sin uddannelse som slagter. Vi blev enige om, at hvis han kunne få en læreplads på Bornholm, så ville vi flytte. Jeg var lidt skeptisk – hvor mange steder kunne han søge? Jeg havde kigget lidt på Tilflytterservice, og jeg havde været på Rådhuspladsen, da der var ”Bornholm kommer til København”, hvor jeg snakkede med nogle, omkring praktikplads på Bornholm.
I november 2018 skrev jeg til Tilflytterservice, og spurgte om de muligvis kendte til nogle steder, der manglede en slagterlærling.
Utrolig hurtig og fantastisk service fra Tilflytterservice. Kvickly kunne bruge Niels allerede fra januar, men vi havde lige en lejlighed, der skulle siges op.
Den 15. marts flyttede vi fra København til Rønne, og 1. april startede Niels som slagterlærling i Kvickly i Rønne.
Jeg, Mette, er i ressourceforløb og venter på en praktikplads gennem jobcentret.

København var blevet et meget stresset sted at bo. Den ro vi havde brug for, kunne vi ikke finde nogle steder. På Bornholm har vi fundet den ro, vi manglede. Vi kan gå en tur og nyde stilheden og den fantastiske natur, som vi sætter stor pris på. Som Niels tit siger “Bornholm gør, at jeg kommer helt ned i gear”.
Det som også gør øen særlig, er at folk hilser på hinanden, snakker med hinanden og hjælper hinanden. Vi har aldrig før snakket med så mange fremmede og tilfældige mennesker, i f.eks. Netto, som vi har gjort siden vi kom til øen. Det kan vi lide.
Hvordan fik i en social omgangskreds på Bornholm?
Nu har vi kun boet her i 2 måneder. Min søster flyttede, med sin kæreste og deres 2 små drenge, tilbage til øen i sommers. Dem ser vi meget. Mine forældre bor her også. Så her i starten har det været familie vi har været sammen med. Men Niels er så glad for sit arbejde. Han har allerede været sammen med sine kollegaer privat. Med tiden vil vi også melde os ind i en sportsforening, så vi på den måde kan møde flere mennesker.
Alt i alt har beslutningen om at flytte til Bornholm, været den bedste beslutning vi har taget. Vi trives SÅ godt. Jeg er virkelig glad for, at jeg fik skrevet til Tilflytterservice. Det var hele startskuddet til, at vi kunne flytte. Vi elsker det hele ved øen.
Vi er 334 “veninder” der mødes på kryds og tværs
Pernille Graversen Socialpædagog, Løvstikken Stifter af Facebookgruppen ‘Tilflytterqvinder’ på Bornholm
Pernille Graversen og hendes familie flyttede til Rønne i oktober 2017, men efter en ellers god begyndelse på Bornholm, savnede hun et større socialt netværk i sin hverdag. Derfor tog hun sagen i egen hånd og oprettede Facebookgruppen ’Tilflytterqvinder på Bornholm’, der i skrivende stund har 334 medlemmer.
Læs hele Pernilles historie her.

Vi kommer fra en lejlighed i Valby og flyttede herover i oktober 2017. Jeg er født på Bornholm, men mine forældre og mig med til Vestegnen, da jeg var to år, og siden har jeg været på ferie her mange gange. Også med min egen familie.
Min mand og jeg har ofte talt om, at når vi blev gamle, ville vi flytte til Bornholm og nyde livet.
På en af vores mange ferier her på
Bornholm mødtes vi med mine kusiner og deres familier, og der gav det hele mening. Vi havde det så skønt sammen alle sammen. Min mand spurgte mig lidt kækt på vej hjem, hvad vi egentlig ventede på i forhold til at flytte til Bornholm, og vores børn var også ret klar til at flytte med det samme.
Vi mærkede lige efter et døgn – og så besluttede vi os for at give Bornholm en chance. Og det har vi ikke fortrudt et sekund.

Mange ting ved Bornholm trak i os, for vi har jo været her mange gange, så vi føler, vi kender øen. Men især roen og muligheden for at drosle lidt ned i hverdagen var afgørende. Vi fór rundt i vores hverdag i København, og kunne aldrig nå det hele. En dag gik jeg på Valby Langgade og forsøgte at tale med min søn, men jeg kunne ikke høre, hvad han sagde, fordi trafikken væltede forbi på gaden, så vi måtte udskyde snakken, til vi kom hjem. Huslejen på vores lejlighed i Valby blev også højere og højere og var til sidst på 13.500 kroner for 100 kvadratmeter. På Bornholm ville vi derfor også boligmæssigt og økonomisk få nogle andre muligheder.
Hvordan skaffede I jer job på Bornholm?
Jeg meldte mig ind i både job- og lejeboliggrupper på Facebook og holdt øje med kommunens jobside. Min mand kom hurtigt til samtale og fik job som slagter i et supermarked, og jeg var til to jobsamtaler, før jeg fik det vikariat, jeg nu har haft i et år, så det løste sig. Vi havde noget ferie til gode, da vi flyttede herover, så vi kunne tage det stille og roligt i starten og få børnene godt i gang på skolen. Der er mange småting, lige når man flytter – ny læge, tv-signal, wifi og andre praktiske ting – og det er rart at få på plads, inden hverdagen starter.
Hvordan er Bornholm om vinteren?
På min første dag på mit nye job måtte jeg blive og sove der, fordi der var snestorm her på Bornholm, så jeg ikke kunne komme hjem – men det var faktisk okay. På en måde er det en charme ved at bo her – på en ø, hvor vejret er lidt vildt nogle gange. At nogle ting er lidt ude af dine hænder. Selvfølgelig er her mørkt og koldt, men det var der også i Valby, og nu har vi jo fået en hverdagsrytme, hvor vi blandt
andet ser min øvrige familie herovre meget. Så der er ro på og gode folk omkring os.
Jeg savnede et større socialt netværk i min hverdag, flere veninder simpelthen. Derfor startede jeg Facebookgruppen – for der måtte være andre som mig derude, tænkte jeg. Og dét var der. Gruppen er for både tilflyttere og bornholmer-kvinder, der keder sig eller trænger til, at der sker noget nyt. For mange ‘indfødte’ har også det behov, har det vist sig.
I dén grad. Vi har ikke fortrudt et
sekund, at vi flyttede herover. Nu har vi lejet et hus i Rønne, og nyder livet her med alle vores aktiviteter og med naturen tæt på. Min datter lever på stranden om sommeren og min søn elsker fodbold – og vi er bare landet i den berømte ro. Det er ret skønt.
Af Louise Skøtt Gadeberg
Rum til at sætte skub i drømmene
Paulie Melnyk Brygger, selvstændig ejer af virksomheden NXØ Brewery –Vandkefirperler.
Ida Malelo Energiterapeut, selvstændig ejer af Malelo Energiterapi Bornholm.
Mød Paulie og Ida der på Bornholm, fik rum til at sætte skub i drømmene om at blive selvstændige. Samtidig er de kommet tættere på naturen, og har fået en mere nærværende tilværelse.
Læs hele deres historie her.

Udover familierelationen til Nexø og øen, var det hele tanken om at geare lidt ned og fokusere på det, der var vigtigt for os som familie. Det nærværende, tiden til hinanden, være tættere på naturen og havet, mere fokus og ro til at kunne realisere vores iværksætterdrømme. Bornholm er fantastisk på den måde, at man bliver modtaget med åbne arme. Der er en velvillighed til, at det skal lykkes for en. For det gavner alle i det store billede.
For Paulie var iværksætter-drømmen i gang, inden vi flyttede over. Han skulle dog først finde sin ide, og den fik han, da roen havde sænket sig efter flytningen. Så han startede virksomheden Vandkefir Perler. For Ida har drømmen om at være selvstændig altid ligget i hende. Bornholm har givet hende energien til at tage springet. Ida er nu ejer af Malelo Energiterapi Bornholm.
Fordele og ulemper? Vi ser det som et plus, at man har mulighederne for at kunne gøre det, man vil lave. Der er et øget fokus på en, og man bliver virkelig hjulpet godt i gang. Mange i det bornholmske erhvervsliv er meget åbne overfor tilflyttere og iværksættere. Der er masser af tilbud og værktøjer at vælge mellem fra de forskellige væksthuse rundt om på øen.

Hvad kan man lave på en ø som Bornholm om vinteren?
De samme ting, som giver mening for en, uanset hvor i verden man er: Være sammen med familien, nyde naturen, roen, fordybe sig, pleje sig selv og sit forhold. Man kan optimere og få sin selvstændige virksomhed til at blomstre, skabe relationer og nyde venners gode selskab.
Kan I sætte 3-5 ord på, hvad der gør Bornholm unik? Eller hvad Bornholm giver jer af værdi?
Energifyldt, foranderlig og utrolig smuk. Bornholm fuldender vores hverdag. Vi elsker at være til stede og elsker at komme hjem, når vi har været ude at snuse til resten af verden.
Tilflyttere: Vi har søgt eventyret på Bornholm
Søren Møller Christensen, Leder af Udvikling og Byg i BRK
Dorthe Møller Paulsen, Projektleder for Maker’s Island Bornholm i BRK
Dorthe, Søren og deres to børn søgte eventyret på Bornholm. Nu nyder de den bornholmske natur, spændende job og en aktiv fritid.
Læs hele deres historie her.

Det blev sværere og sværere at tage hjem fra sommerhuset søndag eftermiddag. Og med udsigt til Georgs skolestart, besluttede vi os for at tage vores storbyliv + sommerhusliv op til revision.
Vi har helt specifikt søgt Bornholm, fordi det i vores øjne er den mest særegne, smukke og spændende del af Danmark. Efter årtier i storbyen har vi søgt eventyret, og det har Bornholm.
Vi har også søgt et aktivt lokalmiljø, hvor vi kan tage del i kulturlivet og i det sociale liv.
Vi flyttede til Grisby lige syd for Svaneke i november 2017. Vores børn, Asta og Georg, går nu i børnehave og 2. klasse i Svaneke.
En helt særlig forskel i forhold til livet på Nørrebro er, at folk bare kommer forbi. De kommer og banker på for at sige hej, for at give os en velkomstgave, eller for at spørge, om vores børn kan lege. Det skete aldrig på Nørrebro.
At folk bare kommer forbi her i vores nye hus, er hyggeligt og for os tegn på et lokalmiljø og en umiddelbarhed, som vi også håbede at finde.

Vi har et dejligt liv her på Bornholm. Det har taget lidt tid at få det radikale skifte i scenarie fra storby til landliv helt ind under huden, og skulle finde ud at få arbejdslivet til at falde på plads. Dog har vi fra dag 1 været sikre på, at det var det helt rigtige for os. Så ja, Bornholm har levet op til vores forventninger og har endda leveret mere, end vi havde turdet håbe på.
Hvordan oplever I arbejdslivet på en ø som Bornholm?
Vi føler os ret heldige, da vi begge to har gode og spændende job i Bornholms Regionskommune. Der er dog megen transport i bil. Søren kører til Rønne hver dag og rundt på øen til møder, og Dorthe kører også meget. Vi har måttet investere i en ekstra lille ø-bil, så vi nu har to.
Vi håber, at vi på et tidspunkt får råd til at investere i en el-bil, så vi kan bidrage til øens bæredygtige udvikling, og passe godt på naturen.
Hvad får I fritiden til at gå med?
Vi er meget ude i naturen, i vores have og køkkenhave, tager på ture og opdager de mange fantastiske steder, der er på Bornholm. Selv om vi har boet her i et par år nu, har vi slet ikke set det hele endnu. Vi finder hele tiden nye spændende udflugtsmål.
Derudover dyrker vi lidt motion. Søren cykler mountainbike-ture i Almindingen og Paradisbakkerne, og vi spiller meget fodbold med Georg. Dorthe dyrker yoga og går til ridning med Asta på nabogården.
Dorthe er engageret i Svaneke Børnebiografklub, som viser film i Svaneke Bio, og har været med til at starte den op sammen med andre forældre fra Svanekeområdet. Søren sidder i skolebestyrelsen på Svaneke Friskole. Vi hygger os med venner, og har tit familie på besøg. Og så tager vi også nogle gange en sejltur på søen i vores lille jolle.
Ja, tilflytterkonsulent Rune Holm har været en fantastisk vejleder og støtte.
Det er jo et stort valg at flytte fra venner, familier, job og vante omgivelser for at give sig i kast med at etablere et nyt hverdagsliv ude i Østersøen.
Klipper, skove, hav, lokalmiljø, søde mennesker, eventyr, iværksætteri og virkelyst.
Jeg har fundet en ro i mig selv
Anna Margrethe Kjærgaard Illustrator
Anna flyttede til Bornholm, hvor hendes familie stammer fra:” Det tog os et par år at tage tilløb til at flytte væk fra København, men siden beslutningen blev taget, har vi ikke fortrudt et øjeblik!”
Læs hele hendes historie her.

I første omgang var det naturligvisde billige huspriser, der trak. Det ville være fuldstændigt umuligt for mig at leve som kunstner og have samme levevilkår i fx København, som jeg har nu. Vi overvejede også andre dele af Danmark, men Bornholm skiller sig bare helt ud i forhold til resten af landet. Naturen er jo helt unik. Her er masser af sjove mennesker, og der er så meget gang i alle mulige interessante projekter.
Jeg har helt klart fundet en ro i mig selv og i mit arbejde, efter jeg flyttede herover. Jeg er glad for, at mine børn har en kort og tryg vej til skole. De er tæt på venner og fritidsaktiviteter. Her er så mange tilflyttere og sjove bornholmere, at øen ikke bliver en søvnig provins. Man skal selvfølgelig vænne sig til at bo på en ø. Langt væk fra ”alt”, blæsten, vejrets luner og at ”alle kender alle”. Men indtil nu har jeg ikke oplevet at blive ramt af ø-kuller. Det har absolut levet op til vores forventninger.
Mine kunder kommer ”ovre fra”, og stort set al kommunikation foregår via mail. Og så er København jo meget tæt på, hvis jeg fx skal til et møde eller lign. Det kan sagtens lade sig gøre at tage over om morgenen til et møde og være hjemme igen kl. 20.

Det er dejligt, når Bornholm ”lukker ned”, når turistsæsonen er ovre. Så er der ligesom god plads igen. Fx tager skoven sig bedst ud, når jeg er alene på tur om foråret og efteråret. Nu bor jeg i Rønne, så vi mærker ikke helt, hvordan det føles fx i Svaneke og Gudhjem, som mere eller mindre overlever pga. turismen. Her i Rønne er der jo stadig liv i gaderne og butikkerne om vinteren. Til gengæld tror jeg, at folk i de små byer rykker sammen, har en masse socialt sammen og hjælper hinanden. For mit eget vedkommende kredser det meste af mit liv omkring mine børn, kæreste, hus og mit arbejde selvfølgelig. Vi har altid gang i 1000 ting. Hvis vi trænger til det, tager vi væk fra øen et par dage. Der er masser af fritidsaktiviteter året rundt, især for sportsglade mennesker, men også mange muligheder for at fx finde ro i yoga. Så vil jeg selvfølgelig nævne Bornholms Kulturskole for børn, som tilbyder drama-, musik- og billedkunstundervisning. Det betyder rigtig meget for mine børn at gå der. Når man flytter herover, er det som om, at alle de ”udvendige” ting i livet fylder mindre og mindre, og det træder i baggrunden for alle de positive sider af ø-livet. Men det afhænger nok af, hvilken type menneske man er.
Kan I sætte 3-5 ord på, hvad der gør Bornholm unik?
Ro, ren luft, minus stress, minus lang transport, naturoplevelser hver dag. Og mine børn får en tryg opvækst.
Vil du også flytte til Bornholm? Kontakt Tilflytterservice.