Vi er mange “veninder” der mødes på kryds og tværs

Pernille Graversen og hendes familie flyttede til Rønne i oktober 2017, men efter en ellers god begyndelse på Bornholm, savnede hun et større socialt netværk i sin hverdag. Derfor tog hun sagen i egen hånd og oprettede Facebookgruppen ’Tilflytterqvinder på Bornholm’, der i skrivende stund har 1.100 medlemmer.

Hvor boede du og din familie før?

Vi kommer fra en lejlighed i Valby og flyttede herover i oktober 2017. Jeg er født på Bornholm, men mine forældre og mig med til Vestegnen, da jeg var to år, og siden har jeg været på ferie her mange gange. Også med min egen familie.
Min mand og jeg har ofte talt om, at når vi blev gamle, ville vi flytte til Bornholm og nyde livet.

 

Hvorfor så allerede nu?

På en af vores mange ferier her på Bornholm mødtes vi med mine kusiner og deres familier, og der gav det hele mening. Vi havde det så skønt sammen alle sammen. Min mand spurgte mig lidt kækt på vej hjem, hvad vi egentlig ventede på i forhold til at flytte til Bornholm, og vores børn var også ret klar til at flytte med det samme.

De er 9 og 13 år, så det er ’nu’, vi skal gøre det, hvis det skal give mening i forhold til deres skolegang, tænkte jeg.

Vi mærkede lige efter et døgn – og så besluttede vi os for at give  Bornholm en chance. Og det har vi  ikke fortrudt et sekund.

 

Hvad tiltrak jer?

Mange ting ved Bornholm trak i os, for vi har jo været her mange gange, så vi føler, vi kender øen. Men især roen og muligheden for at drosle lidt ned i hverdagen var afgørende. Vi fór rundt i vores hverdag i København, og kunne aldrig nå det hele. En dag gik jeg på Valby Langgade og forsøgte at tale med min søn, men jeg kunne ikke høre, hvad han sagde, fordi trafikken væltede forbi på gaden, så vi måtte udskyde snakken, til vi kom hjem. Huslejen på vores lejlighed i Valby blev også højere og højere og var til sidst på 13.500 kroner for 100 kvadratmeter. På Bornholm ville vi derfor også boligmæssigt og økonomisk få nogle andre muligheder.

 

Hvordan skaffede I jer job på Bornholm?

Jeg meldte mig ind i både job- og lejeboliggrupper på Facebook og holdt øje med kommunens jobside. Min mand kom hurtigt til samtale og fik job som slagter i et supermarked, og jeg var til to jobsamtaler, før jeg fik det vikariat, jeg nu har haft i et år, så det løste sig. Vi havde noget ferie til gode, da vi  flyttede herover, så vi kunne tage det stille og roligt i starten og få børnene godt i gang på skolen. Der er mange småting, lige når man flytter – ny læge, tv-signal, wifi og andre praktiske ting – og det er rart at få på plads, inden hverdagen starter.

 

Hvordan er Bornholm om vinteren?

På min første dag på mit nye job måtte jeg blive og sove der, fordi der var snestorm her på Bornholm, så jeg ikke kunne komme hjem – men det var faktisk okay. På en måde er det en charme ved at bo her – på en ø, hvor vejret er lidt vildt nogle gange. At nogle ting er lidt ude af dine hænder. Selvfølgelig er her mørkt og koldt, men det var der også i Valby, og nu har vi jo fået en hverdagsrytme, hvor vi blandt andet ser min øvrige familie herovre meget. Så der er ro på og gode folk omkring os.

 

Du har startet et netværk for tilflytterkvinder – hvorfor?

Jeg savnede et større socialt netværk i min hverdag, flere  veninder simpelthen. Derfor startede jeg Facebookgruppen – for der måtte være andre som mig derude, tænkte jeg. Og dét var der. Gruppen er for både tilflyttere og bornholmer-kvinder, der keder sig eller trænger til, at der sker noget nyt. For mange ‘indfødte’ har også det behov, har det vist sig.

Vi bliver hele tiden flere og er pt.1.100 medlemmer, der mødes på kryds og tværs. Nogle medlemmer arrangerer ting, som andre tager med til, og andre slår arrangementer op i gruppen, som man så kan samles om. Det fungerer ret godt, fordi mange byder ind med ideer til aktiviteter.

 

Lever Bornholm op dine og din families forventninger?

I dén grad. Vi har ikke fortrudt et sekund, at vi flyttede herover. Nu har vi lejet et hus i Rønne, og nyder livet her med alle vores aktiviteter og med naturen tæt på. Min datter lever på stranden om sommeren og min søn elsker fodbold – og vi er bare landet i den berømte ro. Det er ret skønt.

Af Louise Skøtt Gadeberg

Kunne Bornholm også være noget for dig? Så kontakt Tilflytterservicetilflytter@bornholm.biz. Vi glæder os til at høre fra dig.