Rejseaflysning førte til Bornholm

Da Linea og Bjørn i starten af 2020 måtte aflyse et seks måneders ophold i Frankrig pga. covid-19, skulle der en frokost foran computeren og en video med en bornholmsk pottemager til at inspirere parret til en alternativ destination. I dag har de drømmehus og eget galleri på Bornholm.

Hvor boede I før?

Det var i starten af coronavirus-nedlukningen, og vi var nødt til at aflyse vores tur til Frankrig – vi skulle derned og køre rundt i seks måneder og interviewe kunsthåndværkere og være på ferie indimellem.

Dengang boede vi i en lejlighed i København NV. 80 m2, fire værelser med en lille 12 m2 have.

Vi havde aftalt, at vi ville finde et nyt sted at bo, når vi kom hjem fra Frankrig. Vi ville ‘slå os ned’. Det var vores måde at sige på, at vi ville finde os et dyrt hus tæt på København og få nogle børn. Tror ikke rigtig, at nogen af os var mega spændte på det, men hvad havde vi ellers af muligheder?

Efter vi aflyste Frankrig, blev vi noget deprimerede. Vi kunne selvfølgelig altid gøre det næste år. Men når man er 27, så virker et år som umenneskeligt lang tid.

Skulle vi så bare blive ved med det her? Leve for at arbejde og vente på at blive gamle? Det havde vi ikke rigtig noget svar på. Så der gik et par måneder. Der kunne nok nemt være gået et par år.

Men en specielt kedelig dag på arbejdet, mens Bjørn spiste frokost foran computeren, som man gør når man arbejder hjemme og bor i lejlighed, så han en video med en bornholmsk pottemager. Han kan stadig huske et bestemt sted i videoen, hvor pottemageren går på stranden og samler ler: ”Hvorfor fanden går jeg ikke også på stranden og samler ler!?”. Og det spurgte han Linea om: “Hvorfor flytter vi ikke til Bornholm?” Det er nemt at sælge Bornholm. Billigt og stort hus. Lækker natur. Søde mennesker. Bornholm for faen! Men Linea sagde nej, og Bjørn gik tilbage på arbejde, og glemte alt om Bornholm.

Samtalen fik dog startet noget hos Linea. Hun googlede Bornholm, og hvordan man flytter derover. Det var sådan, vi fandt Tilflytterservice.

Vores idé var at bo herovre i ét år. Vi ville leje et hus og få en fornemmelse af øen, før vi hoppede i med begge ben. Det var Tilflytterservice, som fik os til at indse, at det ikke var leje af et hus, der ville være den bedste løsning. Det ville være at købe et hus. At lave et galleri, keramikværksted og atelier til Linea! Det var DET, vi ville. Nu glædede vi os lige pludselig. Samme dag, som vi havde snakket med Tilflytterservice, tog vi ned til ejendomsmæglerne og fik lavet flere aftaler om at komme til åbent hus.

Vi mødtes med tilflytterkonsulent Rune Holm i slutningen af september. To måneder senere skrev vi under på købsaftalen, og d. 31. december 2020 overtog vi vores drømmehus. Bum.

Rune hjalp os også med at indse, at et år på Bornholm ikke var drømmen. Drømmen var at flytte herover. At kunne bygge om og bygge til. At slå rødder og få venner. Alt det tager mere tid, end man har på et år.

Hvad laver I her på Bornholm?

Vi har åbnet Galleri Pilehøj, hvor vi sælger Bjørns keramik og Lineas fotografier. Bjørn arbejder fire dage om ugen som softwareudvikler i et firma i København. Ved siden af dette er han også medstifter af startup-virksomheden Openseat sammen med sin fætter.

At arbejde hjemmefra på Bornholm passer Bjørn rigtig godt. For at gøre hjemmearbejdet så behageligt som muligt, har Linea og Bjørn indrettet et godt arbejdsrum til Bjørn, udstyret med et godt kamera, kvalitetsskærme og træningsudstyr, hvilket er nødvendigt, når man arbejder hjemmefra fem dage om ugen.

Gennem de første tre år på Bornholm har vi gjort store fremskridt med renoveringsprojekter – og i starten af 2024 nåede vi en milepæl ved at færdiggøre Lineas atelier. At realisere Lineas barndomsdrøm om et sådant rum er utroligt opfyldende, og det er en glæde at bo i et hjem, der rummer alt, hvad vi har drømt om.

Foto: Anders Beier

Det er ikke den almindelige slags beslutning. Det kræver en masse mod. Og altså come on, det er ikke et eller andet underligt sted, det er bare Bornholm for faen!

Hvad gør Bornholm særlig?

Først og fremmest de mennesker som bor herovre. Ø-mentalitet. Nabo venskab. Og når man får venner på besøg, så er de altid på ferie – så det er mega hyggeligt og der er god tid til at snakke med ens gæster.

Og naturen. Vi er begyndt at kigge på fugle. Bjørn ved ikke helt hvordan det skete … Da vi flyttede, var vi ikke engang blevet 30 endnu. Men det viser sig altså, at naturen er meget mere spændende, når man bor i den. Og så selvfølgelig at kunne åbne butik. Det er relativt nemt at tiltrække kunder. Der er mange, som i forvejen er herovre for at kigge på keramik og anden kunsthåndværk.

Hvad er jeres råd til kommende tilflyttere?

Hvis I allerede har besluttet jer – kom endelig forbi og sig hej. Vi giver kaffe og rabarbercrumble.

Hvis I er seriøse omkring det og ikke har nogle rigtigt stærke argumenter imod, så gør det. Det værste ,der kan ske, er, at I hader det, og vil hjem igen. Det ville koste nogle penge og et par måneder. Men det er en lille pris at betale for at blive sikker i jeres sag. Det er i hvert fald billigere end at købe et sommerhus, hvis det ikke er dét, der er drømmen.

Det er ikke den almindelige slags beslutning. Det kræver en masse mod. Og altså come on, det er ikke et eller andet underligt sted, det er bare Bornholm for faen!

Kunne Bornholm også være noget for dig?

Så kontakt Tilflytterservice på tilflytter@bornholm.biz

Vi glæder os til at høre fra dig.

Drømmen er tættere på end du tror – vi er med dig hele vejen

Filmen er produceret med støtte fra Sydbank Fonden og Fonden for beskæftigelsesfremmende initiativer på Bornholm.