Tog familie og virksomhed med under armen til Bornholm

Sandra Engen tog sin virksomhed Naturengen med fra Nordsjælland til Bornholm, da familien besluttede sig for at flytte til øen. Det er et valg, som hun aldrig har fortrudt – hverken på det familiemæssige plan eller for sin virksomhed.

Hvordan opstod ideen med at flytte til Bornholm?

Min mand er fra Bornholm, så det har altid ligget som en mulighed. Inden, vi flyttede, boede vi i en lille by i Nordsjælland, og vi havde længe gået og leget med tanken. Da vores ældste barn skulle til at begynde i skole, tog vi lidt pludseligt beslutningen ved nytår, og flyttede faktisk få måneder efter.

Foto: Rune Holm

Der er lidt kortere vej til andre, og jeg har mere en følelse af, at vi løfter i flok.

Hvordan har det så været?

Vi elsker at bo her. Før boede vi også i et naturskønt område, men Bornholm er noget helt særligt. Egentligt har vi haft mindre tid til at dyrke naturen, end vi håbede på, men fordi den er så allestedsværende, så er det let at nyde den i hverdagen. Jeg øver mig for eksempel i at holde ind til siden, når jeg er ude at køre og bare gå en tur ved klipperne eller skovens små vandfald. Når du kører for a til b, så ser du også ofte en rød glente, en hvid musvåge, harer og rådyr. Det er fedt.

Hvordan har det været at tage din virksomhed, Naturengen, med til Bornholm?

Jeg havde en ærefrygt for at flytte Naturengen med, fordi min virksomhed handler om at skabe biodiversitet i haver, og her er jo en smule anderledes end på Sjælland. Jeg havde hørt godt om iværksættermiljøet, men mest om fødevareiværksætteri og derfor var jeg spændt på at komme med et helt andet produkt.

Det har vist sig at gå rigtig fint. Man bliver mødt med åbne arme og interesse for ens virksomhed. Det er min fornemmelse, at det er lettere at gøre sin virksomhed synlig her. Samtidig fik jeg en god hjælp af Business Center Bornholm, da vi kom herover, og jeg skal snart starte i et endnu et forløb med dem.

Hvordan har du generelt oplevet det at være iværksætter her?

Det er skønt. Det tager selvfølgelig tid at opbygge et personligt og professionelt netværk, men folk er søde til at hjælpe hinanden her. Der er lidt kortere vej til andre, og jeg har mere en følelse af, at vi løfter i flok. Samtidig har jeg gjort brug af Business Center Bornholms mange mødetilbud og arrangementer, som har været rigtig gode.

Hvad gør Bornholm attraktiv?

Jeg er stor tilhænger af, at vi som mennesker har et afgrænset lokalområde. Det, tror jeg, på alle måder er gavnligt for både mit og mine børns mentale helbred. Så er der naturligvis naturen, som er noget helt unikt. Vi er også blevet mødt med stor åbenhed i vores lokalområde, hvor folk har været gode til at hjælpe os med at falde på plads, så vi hurtigt har følt os hjemme. Derudover er der rigtig mange fritidstilbud, som vores børn kan gå til.

Har du et råd til andre iværksættere og personer, der måtte stå i samme situation med overvejelser om at flytte til Bornholm?

Tag herover og mærk efter, hvordan her er. Prøv at opsøg nogle, der i forvejen driver virksomhed eller folk, der bor, hvor I godt kunne tænke jer at bo. Hiv også endelig fat i Tilflytterservice og få vejledning, så I har de bedste forudsætninger for at træffe den rigtige beslutning for jer. Og så bare prøv! Man har et standpunkt og et hjem, til man har et nyt.

Kunne Bornholm også være noget for dig?

Så kontakt Tilflytterservice på tilflytter@bornholm.biz

Vi glæder os til at høre fra dig.